UPDATE: Parlamentul European a votat cu peste două treimi declanșarea procedurilor de sancționare a Ungariei pentru derapajele de la statul de drept și va începe procedurile pentru acționarea Articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot a țării, anunță BBC. Principalele acuzații la adresa guvernului Ungariei sunt că a îndepărtat din funcții judecătorii independenți, a redus la tăcere presa liberă și a luat la țintă societatea civilă. Rezultatul votului (448 pentru, 197 împotrivă, 48 abțineri) arată că Viktor Orban a pierdut sprijinul unei părți din familia sa europeană, Partidul Popular.
”În emisiunea Morgenmagazin de la postul public german ZDF, Manfred Weber, șeful popularilor europeni în Parlamentul de la Strasbourg a atras atenția că drepturile fundamentale prevăzute în tratatele comunitare reprezintă “sufletul Europei” și că respectarea lor este nenegociabilă”, scrie jurnalistul Ovidiu Suciu pentru Deutsche Welle.
Politicianul creștin-social german (CSU) a evitat să răspundă cu da sau nu la întrebarea dacă grupul parlamentar al popularilor europeni va vota în favoarea demarării unei proceduri disciplinare împotriva Ungariei, din cauza nerespectării acestor drepturi fundamentale. Problema a fost dezbătută marți la Strasbourg, cu participarea premierului ungar Viktor Orban, care a ținut un discurs în plen. Miercuri urmează să se voteze pe această temă, fiind necesară o majoritate de două treimi pentru a iniția procedura împotriva Ungariei.
Weber a arătat că în grupul parlamentar al PPE au avut loc dezbateri foarte critice la adresa Budapestei și a declarat că speră că premierul Orban este dispus să admită îngrijorarea instituțiilor europene față de situația din Ungaria și să ia măsurile cuvenite. Potrivit lui Weber, acuzat anterior că ar fi fost prea îngăduitor cu șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban s-a arătat până acum mai mereu deschis la dialog și dispus la compromis.
Weber a insistat că în UE trebuie să fie posibil dialogul cu toate forțele politice și că atacurile verbale unilaterale nu ajută la nimic. Nenegociabilă ar fi însă, conform candidatului la președinția viitoarei Comisii Europene, respectarea de către toate statele membre a drepturilor fundamentale ale UE. “Nimeni nu primește rabat de la această prevedere doar pentru că este membru al familiei politice a PPE”, a declarat Weber la ZDF. În acest context, el a spus că sprijină dialogul cu premierul Orban, nu excluderea partidului acestuia FIDESZ din PPE, așa cum s-a sugerat că ar dori unii membri ai PPE.
Cuvinte grele la adresa guvernului de la București
Manfred Weber a punctat însă că probleme nu ar exista doar în Ungaria, ci și în Polonia sau Italia, unde la guvernare s-ar afla forțe politice cu care colaborarea ar fi mai dificilă. Criticile cele mai dure le-a rezervat însă șeful grupului parlamentar al PPE pentru guvernarea PSD-ALDE de la București.
Weber a atras atenția că țara în care au existat proteste anti-guvernamentale în această vară nu a fost Ungaria, ci România. “Guvernul socialist de la București face abuz de putere cu scopul de a facilita corupția”, a criticat politicianul creștin-social german. El a precizat că și social-democrații și liberalii, în aceeași măsură ca și conservatorii, sunt obligați să respecte drepturile fundamentale, democrația și statul de drept în calitate de membri ai Uniunii Europene.
Weber a amintit că până și libertatea presei a ajuns să fie pusă sub semnul întrebării, după asasinarea în ultimele luni a doi jurnaliști în țări ale Uniunii. Revenind la Ungaria, problematică ar fi asigurarea libertății de funcționare a universităților și a organizațiilor non-guvernamentale. Și ONG-urile critice la adresa guvernului trebuie să poată exista și lucra în Ungaria, a subliniat Manfred Weber.
Leave a Reply