Dan Popa de la portalul de știri Hotnews.ro publică fragmentele cele mai importante din discursul lui Mugur Isărescu la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România.
“Banca Națională nu e împotriva creșterii salariilor sau a consumului! Noi vorbim doar de dozaj! Cu cât poți crește pentru ca la momentul critic să nu trebuiască să pui frână bruscă! E simplu să dai și să dai mult. Problema începe când trebuie să iei. Mai contează și cine ia! Și cum încep discuții care durează ani de zile despre faptul că unii dau și alții iau. Și cât de sănătoasă e o asemenea discuție pentru societate? De câte ori trebuie să dăm cu capul ca să ne învățăm minte”, a spus, printre altele Mugur Isărescu.
Ce le-a transmis Guvernatorul analiștilor prezenți în sală:
- Importanța dumneavoastră o văd cel puțin din două perspective. E nevoie de a dezvolta și de a consolida prestigiul meseriei de analist. Altfel, locul dumneavoastră va fi ocupat de comentatori mediocri, mânați de altceva, de dorința de a “bubui” spațiul public cu știri sforăitoare, exagerate, de moderatori care nu stăpânesc lucrurile, dar care au impresia că ei traduc pe înțelesul publicului lucrurile mai complicate.
- Va dau două exemple de probleme. Anul trecut vorbeați de faptul că stabilitatea macroeconomică e însoțită de tensiuni microeconomice. Ați avut dreptate. Tensiunile micro, vedem inclusiv în mesaje din această dimineață, venite dinspre sectorul privat, sunt chiar mai serioase acum și constituie o problemă la care e nevoie să răspundem dacă vrem să vedem încotro se îndreaptă România. E nevoie să discutăm despre problemele adevărate ale României. O dezbatere iscată zilele trecute: de ce BNR nu a intervenit mai devreme, și că abia acum am văzut noi deficitul comercial. Din ’90, țara asta are doar deficite comerciale. Noi n-am reușit să sărim dincolo, ca Ungaria, pe excedent.
- Deficitele au ajuns la un miliard de euro pe lună. Dacă o ținem așa, unde ne ducem? În domeniul consumului s-a stimulat prea mult. Dacă nu reușim să ne echilibrăm, avem o problemă.
- BNR nu e împotriva creșterii salariilor sau a consumului! Noi vorbim doar de dozaj! Cu cât poți crește pentru că la momentul critic să nu trebuiască să pui frână bruscă! E simplu să dai și să dai mult. Problema începe când trebuie să iei. Mai contează și cine ia! Și cum încep discuțiile din asta care durează ani de zile despre faptul că unii dau și alții iau. Și cât de sănătoasă e o asemenea discuție pentru societate? De câte ori trebuie să dăm cu capul ca să ne învățăm minte?
- În România ne-ar trebui un BBC care să transmită cu acuratețe, nu să dai un comunicat la prânz cu rezerva națională și seara să vezi la un post de televiziune pe cineva care susține că au dispărut 40 de tone de aur din rezervă. Și nimeni să nu pățească nimic pentru asta.
- Ca să-i răspund unui analist care a tras un editorial mare acum două zile, îi spun: atenție la mișcările cursului de schimb. Am scăpat de euroizare în mare măsură, dar vedeți ce sensibilă e societatea? S-a mișcat cursul cu 1%, de la 4.6 la 4.64, și vedem comentarii puternice, tari de tot. Te și sperii dacă te uiți! Degeaba zicem noi: uitați-vă la cursul euro-dolar, care se schimbă frecvent cu 1% într-o zi.
- Dacă deprecierea se întâmplă toamna, suntem întrebați de ce toamna, dacă e iarnă că de ce iarna, când importăm gaze, dacă e primăvară că de ce înainte de Paște…
- Ni se reproșează că am vândut iluzia unui curs stabil. Vă amintiți că în primăvară am spus că nu e câmp de apreciere pentru leu și am prezentat un grafic cu cursul real efectiv?
Leave a Reply