Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a făcut publice luni, printr-un comunicat, recomandările pe care le-a făcut procurorilor DNA în cazul dosarului care îl vizează pe Liviu Dragnea.
OLAF a transmis luni că investigațiile sale, care au stat la baza dosarului DNA în care Liviu Dragnea este urmărit penal pentru fraudarea fondurilor UE și constituire de grup infracțional organizat și abuz în serviciu, vin cu o recomandare financiară către Direcția Generală Politică Regională și Urbană, pentru a recupera suma de 21 de milioane de euro și cu recomandări judiciare adresate Direcției Naționale Anticorupție din România să inițieze acțiuni judiciare în materie, informează Hotnews.
Potrivit comunicatului de presă, OLAF a găsit dovezi care sugerează înțelegeri între beneficiarul fondurilor, funcționarii publici și contractant, inclusiv falsificarea documentelor în timpul procedurii de achiziție. Unele dintre aceste documente au fost utilizate și în sprijinul cererii pe care beneficiarul a prezentat-o autorității de gestionare, care a dus la plata a 21 de milioane de euro din fondurile Uniunii Europene.
Investigațiile OLAF au fost încheiate cu o recomandare financiară către Direcția Generală Politică Regională și Urbană pentru a recupera suma de 21 de milioane de euro și cu recomandări judiciare adresate Direcției Naționale Anticorupție din România să inițieze acțiuni judiciare în materie, arată același comunicat al instituției.
“Această investigație este un exemplu perfect al cooperării pozitive dintre OLAF și autoritățile naționale”, a declarat directorul general al OLAF, Nicholas Ilett.
“OLAF a efectuat investigații amănunțite, sperând că va avea un efect disuasiv puternic”, a adăugat el.
Reamintim că procurorii DNA arată în comunicatul oficial că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi înființat în 2001 un grup infracțional organizat “care acționează și în prezent”, format din funcționari ai instituțiilor din administrația publică și oameni de afaceri.
Acest grup ar fi urmărit obținerea ilegala de bani din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
DNA dă în comunicat două exemple de contracte ce ar fi fost fraudate de grupul infracțional organizat de Liviu Dragnea și apropiații săi. E vorba despre două contracte de reabilitare a unor drumuri județene, cu fonduri UE, procurorii calculând prejudiciile la 25,6 milioane lei (primul contract) și 5,7 milioane de lei (al doilea contract).
DNA a mai arătat că dosarul s-a constituit în urma unei sesizări a OLAF.
Leave a Reply