Într-o rezoluție adoptată cu o largă majoritate la Strasbourg, Parlamentul se declara “profund preocupat” de aceste reforme, care ar putea “afecta independența puterii judiciare de manieră structurală și să slăbească statul de drept în Polonia”.
Din această cauză, statele membre trebuie să lanseze procedura care ar putea duce la sancționarea Varșoviei, folosind articolul 7 din tratatele europene, au pledat deputații.
Această dispoziție – care nu a mai fost folosită până în prezent – poate conduce la suspendarea dreptului vot al Poloniei în Consiliul European, care reunește statele membre ale UE.
La sfârșitul lui septembrie, Comisia Europeană a afirmat că rămân încă “multe de făcut” pentru a înlătura amenințările asupra statului de drept din Polonia. Tot atunci, CE a afirmat că ar putea în scurt timp să-și “asume responsabilitățile” în fața Varșoviei – o aluzie la eventuală recurgere la articolul 7.
Schimbul tensionat de replici dintre Bruxelles și guvernul polonez nu a dat niciun rezultat de peste un an. Varșovia refuză să aplice “recomandările” executivului european pentru a modifica vastele reforme pe care le are în vedere, apărând dreptul sau de a curăța o magistratură descrisă drept o “castă” coruptă.
De la formarea sa, în 2015, guvernul conservator din Polonia a angajat o serie de reforme care afectează Tribunalul constituțional, dar și tribunalele de drept comun, precum și Consiliul Național al Magistraturii, reforme criticate de mediile judiciare și de Comisia Europeană.
Leave a Reply