Europarlamentarul Ana Gomes, vicepreşedinte al Comisiei Panama Papers din Parlamentul European, a declarat, vineri, că Portugalia a interzis complet acţiunile la purtător, iar ţara noastră poate face acelaşi lucru, dacă există “voinţă politică”.
Gomes spune că lipsa acestei voinţe este şi motivul pentru care ţările membre UE nu au reuşit să lupte suficient de bine împotriva a ceea ce ascund acţiunile la purtător.
“Nu este suficient să interzici acţiunile la purtător, pentru că există şi firme care sunt deţinute de alte firme, off-shore-urile, care bineînţeles că au aceste acţiuni la purtător. De ce a făcut Portugalia acest lucru, de ce a luat aceste măsuri? Pentru că a simţit că este nevoie de astfel de măsuri dacă ne dorim să punem în aplicare directiva care luptă împotriva spălării banilor”, a declarat Ana Gomes la dezbaterea organizată de RoAction, potrivit news.ro.
Europarlamentarul a subliniat că politica adoptată în Portugalia poate fi aplicată şi în ţara noastră.
“Am văzut ce s-a întâmplat cu opinia publică odată cu scandalul produs de dosarul Panama Papers. Dacă a reuşit Portugalia, poate şi România, dacă este voinţă politică. Raportul Panama Papers, pe care îl am cu mine, are o concluzie conform căreia totul este posibil atunci când există voinţă politică”, a spus Ana Gomes.
Europarlamentarul a menţionat şi activitatea jurnaliştilor în descoperirea neregulilor şi corupţiei din sistem, amintit aici de jurnalista malteză Daphne Galizia, care a coordonat investigaţia Panama Papers şi care a fostul ucisă luna trecută.
“Am menţionat activitatea jurnaliştilor. Cu câteva zile înainte de a vota în comisie cu privire la dosarul Panama ne-a şocat vestea uciderii jurnalistei din Malta. Este de remarcat că nu s-a abătut de la acest drum de a expune corupţia, dar a plătit cu preţul vieţii. Trebuie să ne aşteptăm la mobilizări şi din partea societăţii civile şi bineînţeles că unii dintre intermediari sunt jurnaliştii”, a subliniat Gomes.
Leave a Reply