”Catalonia este parte integrantă a Spaniei”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert. Și alți lideri europeni și-au afirmat sprijinul pentru o Spanie unită.
”Catalonia este parte integrantă a Spaniei și SUA sprijină măsurile constituționale luate de guvernul spaniol care vizează menținerea unei Spanii puternice și unite”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert. ”Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie și un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania”, a continuat oficialul american, subliniind că SUA și Spania ”cooperează strâns pentru a promova prioritățile economice și de securitate comune”, informează Agerpres.
În cursul zilei de vineri mai multe cancelarii europene și-au afirmat sprijinul pentru guvernul central de la Madrid. Londra a anunțat că ”nu recunoaște și nu va recunoaște” independența Cataloniei.
Și președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că premierul spaniol Mariano Rajoy are ”sprijin deplin” pentru a face să fie respectat statul de drept în Spania.”Am un interlocutor în Spania, este premierul Rajoy.(…) Există un stat de drept în Spania, cu reguli constituționale”, a spus Macron. Și guvernul german a anunțat că nu recunoaște independența Cataloniei. De asemenea, un oficial al NATO, citat de Reuters, a declarat: “Spania este un aliat implicat, ce aduce contribuții importante la securitatea noastră comună. Chestiunea privind Catalonia este o problemă internă, care ar trebui rezolvată în conformitate cu prevederile constituționale din Spania“.
Jean-Claude Juncker – ”Nu aș dori ca mâine UE să se compună din 95 de state membre”
Spania rămane ”singurul nostru interlocutor”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului UE. ”Pentru UE, nu se schimbă nimic. Spania rămâne singurul nostru interlocutor„, a scris Tusk pe contul său de Twitter, cerând totodată guvernului spaniol să ”favorizeze forța argumentului mai degrabă decât argumentul forței”.
Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a dezavuat rezoluția catalană: ”Uniunea Europeană nu are nevoie de alte fisuri, de alte fracturi. Nu ne vom amesteca în această dezbatere hispano-spaniolă, dar nu aș dori ca mâine UE să se compună din 95 de state membre”, a spus Juncker în fața presei la baza aerospațială de la Kourou (Guyana Franceză), alături de președintele Franței, Emmanuel Macron.
La sfârșitul lunii septembrie și președintele Klaus Iohannis își exprima tranșant poziția – informa stiripesurse.ro – în favoarea premierului spaniol:”Rajoy a făcut şi face o treabă excelentă şi cred că este foarte important să ţinem Europa unită. Nu ar ajuta pe nimeni să avem părţi din Uniunea Europeană care să părăsească Uniunea printr-un referendum de acest fel”.
Singurul sprijin în favoarea separatiștilor catalani a venit din partea guvernului autonom al Scoției care a anunțat că respectă poziția executivului catalan și a subliniat că poporul din această regiune are dreptul să își determine propriul viitor.
Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție în care proclamă regiunea un ”stat independent luând forma unei Republici”. Rezolutia cere executivului catalan să negociere recunoașterea republicii în străinătate, în condițiile în care niciun stat nu și-a manifestat sprijinul pentru separatiști. În vreme ce 15.000 de oameni s-au strâns în piața Sant Jaume din Barcelona, în fața parlamentului catalan, pentru a sărbători declarația de independență, premierul spaniol Mariano Rajoy a reacționat imediat la votul Parlamentului catalan promițând pe Twitter că va ”restaura legalitatea” în Catalonia. Tot vineri, Consiliul de Miniștri al Spaniei a aprobat dizolvarea parlamentului catalan și convocarea de alegeri în regiunea Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunțat premierul spaniol, transmite agenția EFE.
Dealtfel, parchetul general al Spaniei va începe săptămâna viitoare o procedură împotriva liderului catalan Carles Puigdemont pentru ”rebeliune”, o infracțiune pentru care pedepsele pot ajunge până la 30 de ani de închisoare, notează HotNews.
Băncile catalane își accentuau căderea, vineri, pe Bursa din Madrid: CaixaBank, a treia banca spaniolă, pierdea 5% iar în jurul prânzului, Banco Sabadell 6%.
În urmă cu 80 de ani, când președintele guvernului autonom de atunci al Cataloniei, Lluis Companys, proclama un ”stat catalan în cadrul unei republici federale a Spaniei”, răspunsul guvernului central nu s-a lăsat așteptat: comandantul militar din Catalonia a proclamat starea de război. Confruntările s-au soldat cu zeci de morți.
Leave a Reply