Guvernul Tudose ar putea amâna OUG de modificare a Codului Fiscal care ar produce o revoluție extrem de controversată a fiscalității, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Amânarea OUG era scenariul de lucru cel mai vehiculat în Guvern duminică seară, după protestele mediului de afaceri, sindicatelor și societății civile, precum și după protestele din stradă, dar situația în Guvern și PSD e fluidă și pot interveni schimbări, potrivit surselor citate.
UPDATE1: Premierul Mihai Tudose anunță că miercuri va fi o ședința de guvern, informează HotNews: “Cred că nu va intra în ședință trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator”
Premierul Mihai Tudose a anunțat luni că ședința de guvern așteptată pentru astăzi va avea loc miercuri. Într-un scurt discurs la ședința Asociației Muncipiilor, Tudose a mai spus că pachetul de modificări la Codul Fiscal nu va fi discutat miercuri: “Cred că nu va intra în ședință trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator“.
UPDATE: Conducerea coaliției PSD-ALDE va ține luni, începând cu ora 13.00, o ședință în care va discuta modificările propuse la Codul Fiscal, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.
La întrunirea liderilor PSD și ALDE va participa și premierul Mihai Tudose.
Guvernul urma să se reunească astăzi în ședința extraordinară pentru adoptarea OUG prin care Codul Fiscal se modifică radical: contribuțiile trec în sarcina angajatului, angajatorii plătesc o nouă taxa de solidaritate, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.
Guvernul Tudose ar putea amîna OUG de modificare a Codului Fiscal care ar produce o revoluție extrem de controversată a fiscalității, au declarat luni, pentru Hotnews.ro, surse guvernamentale.
Guvernul a decis vineri amânarea ședinței extraordinare in care ar fi urmat să fie aprobate măsurile fiscal-bugetare care au revoltat mediul de afaceri și sindicatele și care au stârnit critici dure din partea președintelui Klaus Iohannis.
Reamintim că Guvernul urma să se reunească astăzi în ședința extraordinară pentru adoptarea OUG prin care Codul Fiscal se modifică radical: contribuțiile trec în sarcina angajatului, angajatorii plătesc o nouă taxa de solidaritate, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.
Nu e clar ce se va întîmplă cu Legea Salarizării Unitare în scenariul neadoptării OUG. Legea trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar fără trecerea contribuțiilor la angajat, creșterile de salarii pentru bugetari ar urma să aibă un impact major asupra bugetului de stat, cu o creștere masivă a anvelopei salariale.
Guvernul a decis vineri amânarea ședinței extraordinare în care ar fi urmat să fie aprobate măsurile fiscal-bugetare care au revoltat mediul de afaceri și sindicatele și care au stârnit critici dure din partea președintelui Klaus Iohannis. Motivul este că nu a fost obținut până acum avizul necesar din partea Consiliului Legislativ.
Presedintele Klaus Iohannis a ținut joi o declarație publică în care a criticat extrem de dur “bulversarea fiscală” pe care o pregătește Coaliția PSD-ALDE și Guvernul, spunând că este “caraghios” că această “revoluție fiscală” aduce 3 lei în plus la salariul mediu. “De ce este nevoie de această mega-țopăială fiscal-bugetară?”, a întrebat președintele.
CNSLR – Frăția a decis începerea procedurilor în vederea declanșării grevei generale în economia națională, unul dintre motive fiind scăderea tuturor salariilor și pierderea de locuri de muncă din cauza trecerii plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Nici mediul de afaceri nu este de acord cu măsurile pe care dorește Guvernul să le adopte. Marile organizații de business critică puternic mica revoluție fiscală anunțată recent de guvern, principalele aspecte vizate fiind trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și impozitul pe cifra de afaceri, acuzând, totodată, lipsa consultării.
Leave a Reply