Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sugerat, miercuri seară, la România Tv, că ambasadorii care ”vin să ne înveţe ce să facem” ar trebui trimişi acasă.
Comentând afirmaţiile lui Titus Corlăţean, care a spus că ambasadorii SUA şi Olandei ar fi făcut presiuni asupra sa ca să o numească pe Laura Codruţa Kovesi ”într-o funcţie de vârf”, Tăriceanu a dat drept exemplu decizia Ungariei care l-a trimis ”pachet pe ambasadorul american” pe motiv că ar fi depăşit limitele convenţiei diplomatice.
El a mai susţinut că în nicio ţară din Europa ambasadorii nu îşi permit să se comporte cum o fac în România.
Mai mult, Tăriceanu s-a lăudat cum l-a pus el la punct pe diplomatul olandez care ”a încercat să ne înveţe ce trebuie să facem în justiţie”.
„La mine, ambasadorul Olandei nu a îndrăznit să-mi spună să o pun pe Kovesi, însă a încercat să ne înveţe ce trebuie să facem în Justiţie. Într-o întâlnire, l-am pus la punct pe ambasadorul Olandei şi l-am reclamat omologului meu, i-am spus că ce face reprezentantul ţării sale în România este inacceptabil. După două săptămâni, ambasadorul a fost rechemat în ţara sa.
În Ungaria l-au trimis pachet pe ambasadorul american în momentul în care a depăşit limitele convenţiei diplomatice. România este singura ţară din Europa în care ambasadorii se poarta astfel”, a subliniat Tăriceanu.
Fostul ministru al Justiţiei Titus Corlăţean a declarat, miercuri, la Comisia de anchetă privind arhiva SIPA, că, în 2012, ambasadorii SUA și Olandei au făcut presiuni asupra sa pentru a o numi pe Laura Codruţa Kovesi ”în funcţia de vârf”, susţinând însă că nu îşi mai aminteşte exact despre ce funcţie era vorba, procuror general sau procuror şef al DNA, potrivit News.ro.
”Au existat la acel moment (în anul 2012 – n.r.) demersuri în sensul de presiuni pentru că cel care va vorbește, eram ministrul Justiției la acel moment, că o anumită nominalizare la o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public și am beneficiat de vizită a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiției (…) Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discuții. Nu am apreciat insistență ambasadorului american, domnul Gitenstein, de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se știe. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi în funcția de vârf“, a declarat Titus Corlățean.
”Presiunea a depăsit limitele acceptabile în relațiile diplomatice între state“, a adăugat el.
Întrebat despre ce funcție “de vârf” este vorba, Corlățean a spus că nu își mai amintește exact.
Fostul ministru al Justiției a mai spus că l-a informat incusiv pe prim-ministrul de la acea vreme, Victor Ponta, despre discuțiile pe care le-a avut cu respectivii ambasadori.
El a adăugat că a fost sunat inclusiv de președintele de atunci, Traian Băsescu, pe temă numirilor șefilor de parchete, plângându-se de maniera în care fostul șef al statului l-a contactat.
Leave a Reply