Campioana en titre, Germania, a fost eliminată, miercuri, de Coreea de Sud, cu scorul de 0-2 (0-0). Celelalte partide ale zilei au pus față în față echipele Mexicului și Suediei (0-3), Elveţiei și Costa-Ricăi (2-2) şi Serbiei și Braziliei (0-2).
*Germania-Coreea de Sud 0-2 (0-0)
Germania, campioana en titre, a fost eliminată de la Cupa Mondială de fotbal din Rusia, după ce a fost învinsă de Coreea de Sud, cu scorul de 2-0 (0-0), miercuri, la Kazan, în ultimul său meci din Grupa F.
Acest eşec nu a făcut decât să confirme momentul de declin al naţionalei germane, care s-a prezentat sub aşteptări la toate cele trei meciuri din Rusia.
Nationalmannschaft a fost lentă, previzibilă, obosită, lipsită de idei, având în toate partidele o posesie sterilă. Echipa antrenată de Joachim Loew, care a părut şi el prins în acest blocaj, a dezamăgit profund în faţa celei mai slabe echipe din grupă şi a pierdut lamentabil.
Germania a pus capăt unei performanţe care data de 80 de ani. Din 1938, Germania trecuse de fiecare dată de grupe la Cupa Mondială, excepţie făcând ediţia din 1950, când nu a participat, fiind interzisă după al Doilea Război Mondial. Nici chiar cvintupla campioană mondială Brazilia nu se poate lăuda cu asemenea performanţă, sud-americanii nereuşind să treacă de faza grupelor în 1966.
Germania a încheiat grupa pe ultimul loc, cu o singură victorie, 2-1 cu Suedia, obţinută în prelungiri, şi două eşecuri 0-1 cu Mexic şi 0-2 cu Coreea de Sud.
Prima repriză a partidei de la Kazan a fost una cu puţine ocazii de gol, dintre acestea cele mai mari fiind ale asiaticilor. Sud-coreenii au fost aproape de deschiderea scorul în min. 19, din lovitură liberă, prin Jung Wooyoung, dar Neuer a reuşit să respingă in extremis din faţa lui Son. Acelaşi Son, vedeta echipei Tottenham, a reluat din voleu (25), un pic peste vinclu.
”Die Mannschaft” a avut două oportunităţi pe finalul reprizei, dar şutul lui Werner (39) a fost blocat de Kim Younggwon, iar Hummels (39) a trimis în portar din 5 metri, din poziţie dificilă.
Partea secundă a avut mai multe faze de poartă, deoarece Germania a riscat mai mult, a creat mai mult pericol, dar s-a şi expus mai mult.
Neuer a fost la post la şutul lui Jung Wooyoung (46), după care Goretzka (48) a ratat o mare situaţie, lovitura sa de cap fiind respinsă de portarul coreean. Werner (51, 64) a ratat de fiecare dată ţinta. Gomez (68, 81) nu a reuşit nici el să înscrie din oportunităţi bune.
La poarta cealaltă, Son a greşit preluarea în careu (52), iar apoi a tras la colţul scurt, dar mingea nu a nimerit poarta (78).
Hummels (87) a reluat pe lângă poartă din 7 metri, iar şutul telefonat al lui Kroos (88) a fost reţinut de portar.
”Războinicii Taegeuk” au reuşit să marcheze în min. 90+3, la un corner, când Kroos a respins neinspirat, mingea a ajuns la fundaşul Kim Younggwon, nemarcat în faţa porţii, iar acesta a fost înscris. Golul a fost iniţial anulat pentru ofsaid, dar arbitrul Geiger a revenit asupra deciziei şi a validat reuşit după consultarea reluărilor video.
Germania s-a aruncat în atac cu portarul Neuer în încercarea disperată de a mai salva ceva, iar Hummels (90+5) a ratat din poziţie bună egalarea.
Coreea de Sud a încheiat conturile în min. 90+6, prin Son, pe contraatac, atacantul marcând simplu în poarta părăsită de Neuer.
”Nationalelf” nu a reuşit nici măcar golul de onoare, ratând incredibil prin Brandt (90+8) şi Hummels (90+9).
Suedia şi Mexicul s-au calificat împreună în optimile de finală ale CM 2018.
Coreea de Sud – Germania 2-0 (0-0)
Au marcat: Kim Younggwon (90+3), Son Heungmin (90+6).
Kazan, Kazan Arena: 41.835 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, Grupa F
Au evoluat echipele:
Coreea de Sud: 23. Jo Hyeonwoo – 2. Lee Yong, 5. Yun Youngsun, 19. Kim Younggwon, 14. Hong Chul – 17. Lee Jaesung, 15. Jung Wooyoung, 20. Jang Hyunsoo, 18. Moon Seonmin (8. Ju Sejong, 69) – 13. Koo Jacheol (11. Hwang Heechan, 56; 22. Go Yohan, 79), 7. Son Heungmin (căpitan). Selecţioner: Shin Taeyong.
Rezerve neutilizate: 1. Kim Seunggyu, 21. Kim Jinhyeon – 4. Oh Bansuk, 3. Jung Seunghyun, 12. Kim Minwoo, 9. Kim Shinwook, 16. Ki Sungyueng, 10. Lee Seungwoo, 6. Park Jooho.
Germania: 1. Manuel Neuer (căpitan) – 18. Joshua Kimmich, 5. Mats Hummels, 15. Niklas Suele, 3. Jonas Hector (20. Julian Brandt, 78) – 6. Sami Khedira (23. Mario Gomez, 58), 8. Toni Kroos – 14. Leon Goretzka (13. Thomas Muller, 63), 10. Mesut Ozil, 11. Marco Reus – 9. Timo Werner. Selecţioner: Joachim Loew.
Rezerve neutilizate: 12. Kevin Trapp, 22. Marc-Andre ter Stegen – 2. Marvin Plattenhardt, 4. Matthias Ginter, 16. Antonio Ruediger, 19. Sebastian Rudy, 21. Ilkay Gundogan, 7. Julian Draxler.
Arbitru: Mark Geiger (SUA); arbitri asistenţi: Joe Fletcher (Canada), Frank Anderson (SUA); arbitru de rezervă: Julio Bascunan (Chile); arbitru asistent de rezervă: Christian Schiemann (Chile)
Arbitru video: Danny Makkelie (Olanda); arbitri asistenţi video: Corey Rockwell (SUA), Tiago Martins (Portugalia), Artur Dias (Portugalia)
Cartonaşe galbene: Jung Wooyoung (9), Lee Jaesung (23), Moon Seonmin (48), Son Heungmin (65).
*Suedia-Mexic 3-0 (0-0)
Suedia a învins Mexicul cu scorul de 3-0 (0-0), în meciul disputat miercuri, la Ekaterinburg, în Grupa F a Cupei Mondiale de fotbal, şi ambele echipe s-au calificat în optimile de finală ale competiţiei, deţinătoarea titlului, Germania, fiind eliminată.
Suedia a obţinut o victorie indiscutabilă în faţa unui adversar de nerecunoscut faţă de primele două meciuri. Golurile au fost înscrise de Ludwig Augustinsson (minutul 50), Andreas Granqvist (62) şi Edson Alvarez (74, autogol).
Suedia, obligată să câştige pentru a fi sigură de calificare, a dominat clar prima repriză şi Forsberg a fost periculos la o lovitură liberă, în minutul 5, iar Berg a fost aproape de gol la o reluare acrobatică (min. 12). Suedezii au mai fost periculoşi prin Forsberg (18), iar portarul Ochoa a avut un reflex providenţial în faţa lui Berg (31). Acelaşi Berg putea lovi pe contraatac în al doilea minut de prelungire.
În primul act, mexicanii au avut ocazii prin Lozano (17) şi Vela (39).
Scandinavii au cerut penalty pentru un presupus henţ comis de Javier Hernandez, însă arbitrul nu a dictat nimic după ce a consultat imaginile video.
Deschiderea scorului a venit în minutul 50, după o acţiune prelungită. Viktor Claesson nu a reuşit să şuteze, dar mingea a ajuns la Ludwig Augustinsson, care l-a executat pe Ochoa.
Două minute mai târziu, suedezii îşi puteau mări avantajul, la şutul lui Forsberg de la marginea careului. Un minut mai târziu a venit şutul mexicanului Guardado, iar după încă un minut Augustinsson putea semna dubla.
Echipa antrenată de Janne Andersson nu s-a închis în apărare, iar Berg a obţinut un penalty, transformat cu siguranţă de căpitanul Andreas Granqvist (62). Granqvist a înscris, tot din penalty, şi primul gol al Suediei la acest turneu, împotriva Coreei de Sud (1-0).
Javier Hernandez a avut o mare şansă de a reduce din handicap (70), dar suedezii s-au desprins la un scor de forfait când fundaşul Edson Alvarez a înscris un autogol şocant, lovind greşit mingea, după o aruncare de la margine a scandinavilor (74).
Mexicul a irosit o ocazie uriaşă prin Vela, care nu a putut împinge mingea în poartă de la câţiva metri (81). Mexicanii au presat până în final, dar nu au reuşit golul de onoare.
Echipa latino-americană impresionase în primele două meciuri din grupă (1-0 cu Germania, campioana mondială, şi 2-1 cu Coreea de Sud). Este posibil ca naţionala antrenată de Juan Carlos Osorio să fi tratat cu uşurinţă partida, considerându-se deja calificată.
Mexicul a acces până la urmă în optimi după ce Germania nu a reuşit să treacă de Coreea de Sud. Mai mult, campioana mondială a fost învinsă de echipa asiatică (0-2).
Mexicanul Jesus Gallardo a primit cel mai rapid cartonaş galben din istoria Cupei Mondiale, după numai 13 secunde.
Suedia a câştigat grupa, cu 6 puncte (golaveraj 5-2), iar Mexicul a terminat pe locul 2, tot cu 6 puncte (golaveraj 3-4). Locul 3 i-a revenit Coreei de Sud, 3 puncte (golaveraj 3-3), iar Germania a terminat ultima, cu 3 puncte, (golaveraj 2-4).
Mexicul a fost eliminat în optimile de finală ale Mondialului la ultimele şapte ediţii ale competiţiei.
Mexic – Suedia 0-3 (0-0)
Au marcat: Ludwig Augustinsson (50), Andreas Granqvist (62), Edson Alvarez (74, autogol)
Ekaterinburg, Ekaterinburg Arena; spectatori: 33.061
Cupa Mondială FIFA 2018, Grupa F
Au evoluat echipele:
Mexic: 13. Guillermo Ochoa – 21. Edson Alvarez, 3. Carlos Salcedo, 15. Hector Moreno, 23. Jesus Gallardo (8. Marco Fabian, 65) – 18. Andres Guardado (căpitan), 16. Hector Herrera – 7. Miguel Layun (19. Oribe Peralta, 89), 11. Carlos Vela, 22. Hirving Lozano – 14. Javier Hernandez. Selecţioner: Juan Carlos Osorio.
Rezerve neutilizate: 1. Jose Corona, 12. Alfredo Talavera – 2. Hugo Ayala, 4. Rafa Marquez, 5. Diego Reyes, 6. Jonathan Dos Santos, 20. Javier Aquino, 10. Giovani Dos Santos, 17. Jesus Corona, 9. Raul Jimenez.
Suedia: 1. Robin Olsen – 2. Mikael Lustig, 3. Victor Lindeloff Nilsson, 4. Andreas Granqvist (căpitan), 6. Ludwig Augustinsson – 17. Viktor Claesson, 7. Sebastian Larsson (13. Gustav Svensson, 57), 8. Albin Ekdal (15. Oscar Hiljemark, 80), 10. Emil Forsberg – 9. Marcus Berg (22. Isaac Kiese Thelin, 68), 20. Ola Toivonen. Selecţioner: Janne Andersson.
Rezerve neutilizate: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt – 18. Pontus Jansson, 21. Jimmy Durmaz, 5. Martin Olsson, 14. Filip Helander, 16. Emil Krafth, 19. Marcus Rohden, 11. John Guidetti.
Arbitru: Nestor Pitana; arbitri asistenţi: Hernan Maidana, Juan Pablo Belatti (toţi din Argentina); arbitru de rezervă: Andres Cunha (Uruguay)
Arbitru video: Mauro Vigliano (Argentina); arbitri asistenţi video: Carlos Astroza (Chile), Gery Vargas (Bolivia), Wilton Sampaio (Brazilia)
Cartonaşe galbene: Gallardo (1), Larson (25), Moreno (60), Layun (86), Lustig (88).
*Elveția-Costa Rica 2-2 (1-0)
Echipa Elveţiei s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Rusia, după ce a remizat cu selecţionata Costa Ricăi, 2-2 (1-0), miercuri seara, la Nijnîi Novgorod, în Grupa E.
Pentru reprezentativa ”Ţării Cantoanelor” au marcat Blerim Dzemaili (31) şi Josip Drmic (88), în timp ce Kendall Waston (56) şi Yann Sommer (autogol, 90+3) au înscris golurile echipei latino-americane.
În mod puţin aşteptat, costaricanii au fost cei care au dominat debutul partidei, ratând ocazie după ocazie.Campbell a tras foarte frumos, dar Sommer a respins (6), pentru ca puţine secunde mai târziu să reţină şutul lui Gamboa.
Colindres a ieşit apoi la rampă şi a trimis un şut peste poartă din marginea careului (7), iar în min. 10 a trimis în bară, din colţul careului de 16 metri.
Prima ocazie a elveţienilor s-a consumat în min. 17, când Gavranovic a şutat pe lângă poartă.
Oviedo (19) a tras la colţul lung, însă Sommer a fost din nou salutar. Colindres a fost blocat apoi de Akanji (24).
”Nati” a reuşit să deschidă scorul în min. 31, la o fază bine lucrată: Lichtsteiner a centrat de pe dreapta, Embolo a recentrat în faţa porţii, iar Dzemaili a venit din spate nemarcat şi a înscris. Peste două minute, acelaşi Dzemaili a avut o nouă apariţie surpriză în faţa porţii, dar de data aceasta a fost blocat de Gonzalez.
Până la pauză, ”Los Ticos” au mai avut o oportunitate notabilă, însă Waston nu a ajuns la o minge trimisă în faţa porţii (37).
Costa Rica a început bine şi partea secundă, iar Campbell (48) a trimis un şut care a şters bara porţii lui Sommer.
Elveţienii au replicat prin mingea trimisă de Rodriguez peste poartă (49) şi şutul din unghi al lui Embolo, respins de Navas (52).
Oviedo a irosit o şansă notabilă (54), dar Costa Rica a reuşit egalarea, în min. 56, prin înaltul Waston, cu capul, în urma centrării lui Campbell, din corner.
Meciul a continuat să fie alert, cu ocazii la ambele porţi, fiind rândul echipei lui Vladimir Petkovic să treacă pe lângă gol, însă Drmic (68) a trimis cu capul mingea în bară, la centrarea lui Embolo. Sommer s-a remarcat din nou la un şut al lui Borges.
Finalul a fost dramatic, elveţienii preluând conducerea în min. 88, când Drmic, rămas nemarcat în careu, a fructificat centrarea lui Zakaria.
Costa Rica nu a renunţat să spere şi a smuls egalul în prelungiri, din penalty, după un fault comis de Zakaria asupra lui Campbell, şutul expediat de Bryan Ruiz în transversală intrând în plasă din portarul Sommer.
”Los Ticos”, care acum patru ani se opreau în sferturi la Mondialul din Brazilia, părăsesc turneul cu capul sus, după evoluţii destul de bune, deşi nu au obţinut nicio victorie, pierzând la limită cu Serbia (0-1), cedând cu 0-2 în faţa Braziliei, după două goluri încasate în prelungiri, şi remizând cu Elveţia (2-2).
Elveţia a obţinut calificarea în meciul cu Serbia (2-1), câştigat în min. 90. În optimi, elveţienii vor juca împotriva Suediei, câştigătoarea Grupei E, dar nu vor putea conta pe fundaşii Lichsteiner şi Schaer, ambii suspendaţi.
Elveţia – Costa Rica 2-2 (1-0)
Au marcat: Blerim Dzemaili (31), Josip Drmic (88), respectiv Kendall Waston (56), Yann Sommer (autogol, 90+3).
Nijnîi Novgorod, Stadionul Nijnîi Novgorod: 43.319 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, Grupa E
Au evoluat echipele:
Elveţia: 1. Yann Sommer – 2. Stephan Lichtsteiner (căpitan), 22. Fabian Schaer, 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez – 11. Valon Behrami (17. Denis Zakaria, 60), 10. Granit Xhaka – 23. Xherdan Shaqiri (6. Michael Lang, 81), 15. Blerim Dzemaili, 7. Breel Embolo – 18. Mario Gavranovic (19. Josip Drmic, 69). Selecţioner: Vladimir Petkovic.
Rezerve neutilizate: 12. Yvon Mvogo, 21. Roman Burki – 3. Francois Moubandje, 4. Nico Elvedi, 20. Johan Djourou, 8. Remo Freuler, 16. Gelson Fernandes, 9. Haris Seferovic.
Costa Rica: 1. Keylor Navas – 16. Cristian Gamboa (4. Ian Smith, 90+3), 2. Johnny Acosta, 3. Giancarlo Gonzalez, 19. Kendall Waston, 8. Bryan Oviedo – 9. Daniel Colindres (13. Rodney Wallace, 81), 5. Celso Borges, 20. David Guzman (14. Randall Azofeifa, 90+1), 0. Bryan Ruiz (căpitan) – 12. Joel Campbell. Selecţioner: Oscar Ramirez.
Rezerve neutilizate: 18. Patrick Pemberton, 23. Leonel Moreira – 6. Oscar Duarte, 22. Kenner Gutierrez, 15. Francisco Calvo, 7. Christian Bolanos, 11. Johan Venegas, 17. Yeltsin Tejeda, 21. Marcos Urena.
Arbitru: Clement Turpin; arbitri asistenţi: Nicolas Danos, Cyril Gringore (toţi din Franţa); arbitru de rezervă: Norbert Hauata (Tahiti); arbitru asistent de rezervă: Bertrand Brial (Noua Caledonie)
Arbitru video: Felix Zwayer; arbitri asistenţi video: Mark Borsch, Bastian Dankert (toţi din Germania), Szymon Marciniak (Polonia)
Cartonaşe galbene: Gamboa (11), Campbell (29), Lichtsteiner (37), Zakaria (75), Schaer (83), Waston (89).
*Brazilia-Serbia 2-0 (1-0)
Brazilia s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Rusia, după ce a învins echipa Serbiei cu scorul de 2-0 (1-0), miercuri seara, pe Stadionul Spartak din Moscova, în Grupa E, pe care a câştigat-o.
Brazilia s-a impus fără probleme prin golurile marcate de Paulinho (36), Thiago Silva (68), după cel mai bun joc al său în grupă.
Selecao a început avântat şi a avut două acţiuni periculoase, dar apoi jocul s-a mai liniştit şi pe fondul accidentării lui Marcelo, schimbat după doar zece minute. Neymar a avut prima mare ocazie de gol, în min. 25, când şutul său din unghi a fost deturnat de portarul Stojkovic. Gabriel Jesus (29), scăpat spre poartă, a întârziat prea mult şi a fost blocat de un apărător.
Cvintupla campioană mondială a deschis scorul prin Paulinho (36), lansat de Coutinho cu o pasă extraordinară.
Prima repriză, în care sârbii nu au avut nicio oportunitate decentă, s-a încheiat cu un şut al lui Neymar (45+1), puţin pe lângă vinclu.
În partea secundă, Neymar a fost aproape de gol (57), cu un şut din unghi, dar Stojkovic a respins.
Viitoarea adversară a României în Liga Naţiunilor putea egala în min. 61, deşi nu avusese nicio ocazie, însă mingea trimisă cu capul de Mitrovic, după o eroare a portarului Alisson, a fost respinsă de Thiago Silva. Milinkovic-Savic (63) a încercat un şut din afara careului, dar balonul s-a dus pe lângă poartă. Momentul bun al echipei balcanice a continuat, iar Mitrovic a trimis cu capul spre poartă, însă Alisson a fost la post (65).
Selecţionata ”auriverde” a decis soarta meciului în min. 68, când Thiago Silva a reluat cu capul centrarea lui Neymar, din corner.
Brazilia a mai ratat până la final câteva situaţii bune de gol, prin Filipe Luis (71), al cărui şut a fost respins de Stojkovic, prin Neymar (82), care a trimis peste poartă, pentru ca acelaşi Stojkovic să agaţe o minge în faţa lui Neymar (86).
Brazilia a câştigat grupa şi va juca în optimi cu selecţionata Mexicului, clasată pe locul secund în Grupa E, în timp ce Elveţia va înfrunta câştigătoarea Grupei E, Suedia.
Serbia – Brazilia 0-2 (0-1)
Au marcat: Paulinho (36), Thiago Silva (68).
Moscova, Stadionul Spartak: 44.190 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, Grupa E
Au evoluat echipele:
Serbia: 1. Vladimir Stojkovic – 2. Antonio Rukavina, 15. Nikola Milenkovic, 13. Milos Veljkovic, 11. Aleksandar Kolarov (căpitan) – 21. Nemanja Matic, 20. Sergej Milinkovic-Savic – 10. Dusan Tadic, 22. Adem Ljajic (7. Andrija Zivkovic, 75), 17. Filip Kostic (18. Nemanja Radonjic, 82) – 9. Aleksandar Mitrovic (19. Luka Jovic, 89). Selecţioner: Mladen Krstajic.
Rezerve neutilizate: 12. Predrag Rajkovic, 23. Marko Dmitrovic – 3. Dusko Tosic, 5. Uros Spajic, 6. Branislav Ivanovic, 14. Milan Rodic, 16. Marko Grujic, 4. Luka Milivojevic, 8. Aleksandar Prijovic.
Brazilia: 1. Alisson Becker – 22. Fagner, 2. Thiago Silva, 3. Miranda (căpitan), 12. Marcelo (6. Filipe Luis, 10) – 15. Paulinho (17. Fernandinho, 66), 5. Casemiro, 11. Philippe Coutinho (8. Renato Augusto, 80) – 19. Willian, 9. Gabriel Jesus, 10. Neymar. Selecţioner: Tite.
Rezerve neutilizate: 16. Cassio Ramos, 23. Ederson – 4. Pedro Geromel, 13. Marquinhos, 18. Fred, 20. Roberto Firmino, 21. Taison.
Arbitru: Alireza Faghani; arbitri asistenţi: Reza Sokhandan, Mohammadreza Mansouri (toţi din Iran); arbitru de rezervă: Jair Marrufo (SUA); arbitru asistent de rezervă: Anouar Hmila (Tunisia)
Arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); arbitri asistenţi video: Pawel Sokolnicki (Polonia), Pawel Gil (Polonia), Paolo Valeri (Italia)
Cartonaşe galbene: Ljajic (33), Matic (48), Mitrovic (70).
Surse: Agerpres, YouTube
Leave a Reply