Bursele lumii au atins miercuri noi niveluri record, motorul creșterilor fiind un salt al acțiunilor din sectorul resurselor de bază.
Cotațiile au urcat ușor miercuri, de ajuns însă pentru a atinge noi niveluri record, motorul creșterilor fiind un salt de circa trei procente al acțiunilor din sectorul resurselor de bază, după ce prețul petrolului a atins cel mai înalt nivel de la mijlocul anului 2015 și până acum, informează HotNews.
Rezultatele financiare solide raportate de companii precum Sony au contribuit și ele la entuziasmul investitorilor, notează Reuters.
“Verdele” de pe burse a apărut înainte de o întrunire a Rezervei Federale americane în care se preconizează că se va semnala o a treia majorare a costurilor de împrumut înainte de sfârșitul anului.
De asemenea, încă o serie de mari companii urmează să-și anunțe profiturile și veniturile, printre ele fiind și gigantul Facebook.
Indicele pân-European STOXX 600 a atins cea mai înalt cotă din august 2015 și până acum. La acest avans a contribuit și DAX-ul german, care, după ziua liberă de marți, a sărit cu 1,7 procente, până la un vârf istoric.
Piețele de acțiuni din Londra și Paris au avansat cu 0.2-0,4% în timpul zilei, iar cotațiile futures pentru Wall street indică faptul că urmează încă o ședința solidă în Statele Unite.
În Asia, indicele MSCI, ce urmărește acțiunile din zonă Asia-Pacific (cu excepția Japoniei), a ajuns la cea mai înaltă cotă din ultimul deceniu. Nikkei-ul japonez a câștigat și el 1,9%, până la maximul ultimilor 21 de ani după rezultate bune anunțate de companiile japoneze.
Titlurile gigantului japonez Sony au urcat cu 12,3 procente, până la cea mai înaltă cotă din ultimii nouă ani după ce compania din domeniul electronicelor și divertismentului a anunțat că va avea în 2017 cel mai mare profit anual din istoria să.
La închiderea ședinței de marți, 45% dintre companiile europene din componența MSCI raportaseră rezultatele finaciare pentru trimestrul trei, dintre care 66% fie și-au egalat, fie și-au depășit așteptările, potrivit statisticilor Thomson Reuters.
Această combinație de evoluție robustă a economiilor și profituri ale companiilor în trimestrul trei aduce pieței ce se află de mult pe un trend cresctator o nouă gură de oxigen.
“In condițiile în care câștigurile sunt bune iar inflația și randamentele obligațiunilor sunt relativ scăzute, de ce ți-ai scoate banii din acțiuni?”, spune Michael Hewson, analist șef pentru piețe la CMC Markets.
Indicele bursie mondial MSCI a urcat miercuri cu 0,3%, adăugând încă un maxim istoric în seria din ultima perioadă.
Creșterea prețurilor petrolului a ajutat și la avansul acțiunilor europene din sectorul resurselor, inclusiv a titlurilor celor mai mari companii miniere de pe continent, cu circa trei procente.
Țițeiul ajuns până la cea mai înalt cotație de la mijlocul anului 2015 și până acum după ce statisticile au arată că membrii cartelului OPEC respectă mai mult promisiunile în privință reducerilor de producție și se preconizează că și Rusia se va ține de angajamentele făcute în acest sens.
Cotațiile futures pentru sortimentul Brent, referință mondială pentru prețurile petrolului, au urcat până la 61,70 dolar pentru un baril, cel mai mare preț de după iulie 2015. Sortimentul american West Texas Intermediate era cotat la 55.12 dolari pentru un baril, o scumpire de 74 de cenți.
Miercuri seară Rezervă Federală își va încheia o întrunire în care-estimeaz majoritatea analiștilor-va lasă dobânzile nemodificate, urmând să le mărească în luna decembrie. Totuși, așteptările privind alte măriri de dobândă dincolo de decembrie sunt umbrite de evoluția inflației.
De menționat că ședința Fed de miercuri are loc chiar înainte că Donald Trump să-l nominalizeze pe viitorul șef al băncii centrale americane. Casă Albă a transmis că președintele SUA va face anunțul joi. Se preconizează că Donald Trump îl va alege pe Jerome Powell, considerat mai “dovish” (pentru o politică monetară mai relaxată) decât alți candidați și-prin urmare-mai prietenos cu bursele, potrivit unor surse citate de Reuters.
“În afară de câștigurile raportate de companii, alt motiv pentru ascensiunea piețelor este enorma cantitate, care se apropie de 15.000 de miliarde de dolari, de lichiditate injectata în sistem de băncile centrale”, spune Neil Williams, economist-șef la Hermes.
Leave a Reply